Jak zařídit dětský pokoj

Jaký by měl být každý dětský pokoj:

* aby vyjadřoval jejich osobnost a byl originálně řešený

* splňující jejich potřeby

* s příjemným místem ke spánku

* aby měl co nejvíc volného prostoru na hraní

* s dobře umístěným stolem

* poskytující hodně úložných prostor

* s výborným osvětlením

* aby se snadno uklízel a byl bezpečný

Děti jsou pro nás to nejcennější, co máme a každý rodič se jim snaží poskytnout ten nejlepší prostor pro jejich vývoj. Nejen rodiče, příbuzní, kamarádi a škola,…..ale též prostor, ve kterém „bydlí“ ovlivňuje jejich rozvoj fyzický i psychický.

- Dbáme o jejich vzdělání, vozíme nebo posíláme je do zájmových kroužků, ale podívejme se na jejich pracovní stůl, u kterého se připravují do školy, malují nebo si jen tak tvoří něco pro sebe. … Je uklizený a dobře osvětlený? Mají dost úložných prostor? Výšku židle a stolu adekvátní věku? Vydrží sedět déle v klidu u stolu při psaní úkolů?

- Večer požadujeme, aby sami usínali a v noci se nebudili. … Zeptali jste se jich, zda se jim líbí jejich pokojík? Jestli se těší do své postýlky? Vstávají ráno z odpočaté a plné energie? I umístění postele na to může mít velký vliv! Děti jsou velmi citlivé i na použití barev.

-  Kupujeme jim spoustu hraček a chceme, aby se sami zabavili a hráli si ve svém pokoji. … Je v jejich pokoji dostatek místa na podlaze? Je teplá a příjemná?  Mají dost úložných prostor na hračky a vlastní oblečení? Je pokojík vyzdobený podle jejich přání?

Mají i jiné vybavení pokoje něž jen postel, skříň, stůl a židli? Třeba něco na houpaní (houpadlo nebo zavěšenou houpačku či lano), skluzavku, chyty na šplhání, žebřík, nějakou skrýš nebo stan, něco měkkého na válení nebo sezení (puf nebo sedací pytel)?

Zeptejte se svých dětí (i teenagerů), co by si přáli mít ve svém prostoru. Pokud vás překvapí nebo si nebudete vědět rady, jsme tu pro vás, abychom jejich přání vyřešili. I v malém prostoru se dá vymyslet velká zábava a najít prostory pro ukládání.

Starší děti už často chtějí “vlastní styl“, který vyjadřuje jejich osobnost a nejlépe vyhovuje jejich zájmům, sportovním aktivitám. Musíme brát také ohled na rozdílné potřeby, pokud pokoj sdílejí sourozenci s větším věkovým rozdílem a jinými potřebami.

Pokud jsou vaše děti citlivé, doporučujeme návrh dětského pokoje podle učení Feng shui, které podpoří jejich dobrou energii.

Neváhejte v případě, že vaše dítě špatně spí, nevydrží sedět u stolu, odmítá si samo hrát v dětském pokoji, budí se ráno unavené. V těchto případech mohou pomoci i drobné úpravy v interiéru dětského pokoje! Především pomůže správné umístění stolu a čela postele podle zásad Feng shui.

Zpět na přehled