Jak se ochladit v bytě nebo v domě bez klimatizace

Prevence:  Přes den nechte okna zavřená (mikro-ventilace stačí) a žaluzie spuštěné, a to i v době, kdy už slunce do ložnice nesvítí. Otevřete je teprve večer, a nechte bytem prohnat průvan, který vzduch vymění a někdy i trochu ochladí. Brzy ráno je ideální otevřít okna dokořán, než se vzduch venku znovu začne zahřívat.

V letním vedru, kdy vzdych ve městě špatně cirkuluje, najdeme v ovzduší mnoho škodlivin (prach, oxidy dusíku a síry, formaldehyd, aromatické uhlovodíky).  V místnosti, může být jejich koncentrace dokonce vyšší!

Zabudovaný větrák či svítidlo s větrákem – jsou pořád lepší než klimatizace, ale také nejsou ideální! Proud vzduchu víří prach a další alergeny.

Proto je dobré používat  čističku vzduchu (ta by měla vzduch také zvlhčit).

Pořiďte si pokojové rostliny a dostatečně je zalévejte – je to přírodní čistička vzduchu.

Zvolte v bytě doplňky v modrých odstínech (závěsy, polštáře, vázičky, prostírání, mísy). Je jasné, že kvůli 3 týdnům veder nebudete malovat byt na modro!

Akutní pomoc:

Odrazte teplo: pokud nemáte žaluzie ani protisluneční fólie, nalepte do oken hliníkovou fólii (Alobal). Vhodné především v ložnici, kde nemáte pracovní stůl ani květiny, aby nikdo netrpěl nedostatkem světla.

Vyperte prádlo: vyždímejte na nižší otáčky (800 a méně) a prádlo pověste na rozkládací sušák v přehřáté místnosti. Když zrovna nepotřebujete prát, tak pověste mokrý hadr (prostěradlo, osušku, staré závěsy) buď do okna (zchladí vzduch proudící dovnitř) nebo na sušák.

Zapojte stojací ventilátor a před něj postavte PET láhev se zmrzlou vodou. Proud vzduchu pomáhá rychlejšímu odpařování vody z pokožky a ta se tím ochlazuje.

 

A jak ochladíte sebe?

Více pijte, méně jezte!

Jezte lehká jídla a nezaplňujte si žaludek těžko stravitelnými jídly.  Vyhněte se také potravinám, které organismus zahřívají (koření kari, chilli, kajenský pepř, zázvor, kurkuma apod.)

V horku by člověk měl vypít alespoň tři litry tekutin, a to v menších dávkách po celý den. Když toho člověk vypije najednou moc, tělo to stejně vyloučí (močí a ještě více se potí).

Jezte osvěžující potraviny (např. jablko, rajče, ananas, okurku, hlávkový salát, meloun, kiwi, jogurt, květák, avokádo) a pijte ochlazující nápoje (raději ne s ledem) mátový, ibiškový a zelený čaj, voda s citrónem nebo střik z bílého vína.

Spěte nazí!

 Když vám to vadí, tak lepší než pyžamo je přikrýt se pouze povlakem na peřinu (cíchou - starší generace zná).

Pyžamo si do mrazáku necpěte, je to nesmysl! J

Ošalte své smysly

Pokud máte osvětlení s RGB, tak navolte modrou barvu světla - ochladíte se alespoň pocitově. Nebo si do lampičky v ložnici kupte modrou žárovku. Povlečení volte v odstínech studených a neutrálních barev (bílá, šedá, zelená, modrá).

Pomůže vám voda

V horkých letních dnech se sprchujte vlažnou vodou. Někdy stačí jen dolní část rukou a nohou, které se nejvíc potí a omýt si obličej. Nemusíte se pečlivě utírat, protože osycháním se tělo též ochlazuje.

V práci můžete mít po ruce malý mokrý ručník – otírejte si čelo, za krkem, ruce a předloktí nebo rozprašovač.

Pořiďte si zvlhčovač vzduchu (ultrazvukový) nebo postavte do místnosti nádobu s vodou. Není to potřeba v místnostech, kde je dostatek dobře zalitých pokojových květin.

Oblečte přírodní materiály

Vaše kůže bude nejlépe dýchat v oblečení z bavlny, lnu nebo hedvábí.

 

Zpět na přehled